Startershypotheek Heel goed, je hebt ons gevonden. Jij bent een starter op de hypotheek markt. Wat is voor ons een hypotheekstarter? Voor ons is een starter iemand die voor het eerst een huis koopt en  daarvoor een hypotheek aan gaat. Als starter is het goed om te weten wat een startershypotheek is. Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Een starters hypotheek is een hypotheek voor iemand die voor het eerst een huis koopt. Voordat je de onderstaande tekst doorneem wijzen we jou op onze video’s. Daarin wordt het verloop van het aankoopproces van de aankoop van de woning uitgelegd. Het zijn 7 filmpjes van maximaal 1 minuut. Het betreft:
 1. Wie zijn wij
 2. Het aankooptraject
 3. De financiële oriëntatie
 4. De huizenjacht
 5. De aankoopmakelaar
 6. De hypotheek afsluiten
 7. De Notaris

Waar haal ik een startershypotheek? 

Een startershypotheek kan je krijgen bij alle banken. Het rare is alleen dat er door de banken  GEEN speciale startersproducten zijn gemaakt voor starters door de banken. Hoe hard zij dit ook roepen. Dus als jij wil zoeken onder: startershypotheek De Rabobank,  startershypotheek ABN AMRO bank, startershypotheek ING bank, startershypotheek Munt hypotheken of wat dan ook en je wilt een Startershypotheek, dan kom je bedrogen uit. Oké, nu je dit weet is het misschien wel van belang om antwoorden te krijgen jouw vragen wat betreft (starters)hypotheken. Om duidelijk het verschil aan te geven tussen een starter en een zogenaamde doorstromer, blijven we wel de term startershypotheek gebruiken. Het gaat dan om de situatie van de aankoop van de woning in plaats van het product startershypotheek.
Wat moet je weten over een startershypotheek?
 1. Uit welke hypotheekvormen kan ik kiezen?
 2. Wat is jouw maximale (starters) hypotheek?
 3. Wat is de beste (starters) hypotheek?
 4. Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
 5. Op welke hypotheek voorwaarden moet ik letten bij een (starters) hypotheek?
 6. Wat is de laagste rente voor de (starters) hypotheek?
Uit welke hypotheekvormen kan ik kiezen?
Als hypotheek starter kan je kiezen uit twee hypotheekvormen, tenminste als jij hypotheekrenteaftrek wil hebben. Dit zijn een annuïtaire hypotheek en een lineaire hypotheek. Beide hypotheekvormen zorgen er voor dat jouw hypotheek binnen 30 jaar wordt afgelost. Het verschil zit in de snelheid van de aflossing.
De annuïteiten hypotheek.
Dit is een hypotheekvorm waarbij de rente en aflossing over de looptijd gelijk blijft. Zolang de rente niet wijzigt. Je weet dus bij aanvang van de hypotheek  hoe hoog de  hypotheeklasten ( maandlasten ) over de gehele periode zijn. Dit onder voorwaarde dat de rente tijdens de looptijd niet verandert. Verandert de hypotheekrente wel, dan kan dat invloed hebben op jouw hypotheeklasten. Vraag aan jouw onafhankelijke adviseur om jou voor te rekenen wat de consequenties zijn van een renteverlaging of renteverhoging. De vaste component bij deze hypotheekvorm is de bruto maandlast. Deze blijft gedurende de rentevaste periode gelijk.
De lineaire hypotheek.
De lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek maandelijks een zelfde bedrag aflost. Over de restschuld betaal je een maandelijkse rente. Omdat je maandelijks een stukje van deze hypotheek aflost, wordt de hypotheeklast ( maandlast) ook maandelijks lager. De vaste component bij de lineaire hypotheek is de aflossing. Bij aanvang van de hypotheek is de aflossing 1/360ste  deel van de hypotheek.  Wat is jouw maximale hypotheek? Deze is afhankelijk van onder nadere het inkomen van jouw en jouw partner, maar ook van:
 • Studieschulden
 • Kredieten
 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Bonussen
 • Provisies
Wat is de beste startershypotheek?
Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend. Een ieder heeft andere belangen en wensen. Het antwoord op deze vraag kan het beste worden gegeven door een onafhankelijke hypotheek of financieel adviseur. Samen met hem of haar loopt je jullie persoonlijke situatie door. Daarnaast loop je samen ook ongeveer 75 hypotheekvoorwaarden door om tot het juiste advies te komen. De hoogte van de rente is daarna van belang.
Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
De maximale hypotheek die wordt verstrekt bij de aankoop van een eigen woning is 100% van de marktwaarden. Dat betekent dat je de zogenaamde Kosten Koper zelf moet betalen. Waaruit bestaat de Kosten Koper? De Kosten Koper bestaat uit:
 • Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom)
 • De notariskosten, Hypotheekakte en transport akte ( ongeveer € 1.000,- )
 • De taxatiekosten ( ongeveer € 500,-)
 • De hypotheekadvieskosten ( tussen de € 2.000,- en € 2.500.- )
 • De kosten t.b.v. de Nationale Hypotheek Garantie ( 1% van de hypotheeksom )
 • De kosten voor de bankgarantie
In totaal komen deze kosten uit op een bedrag wat ligt tussen de 3,5% en 4% van de koopsom.
Op welke hypotheekvoorwaarden moet ik letten bij het aangaan van een hypotheek?
Dit is zo’n vraag waar het antwoord voor iedereen verschillend is. Daarom is het ook zo moeilijk om de juiste hypotheek(vorm) te kiezen. Alle banken hanteren andere hypotheek voorwaarden, andere geldigheidstermijnen enz. enz. Je kan er voor kiezen om jouw hypotheek te kiezen via aan website. Veelal wordt de keuze dan gebaseerd op de laagste rente en niet op de beste voorwaarden. Waarom, omdat je als starter in de meeste gevallen niet op de hoogte ben van de goede voorwaarden maar ook niet van de valkuilen. Daarom adviseren wij om een onafhankelijk hypotheekadviseur in de hand te nemen.
Wat is de laagste rente bij een startershypotheek?
De laagste rente is afhankelijk van jouw persoonlijke en financiële situatie. Daarnaast geldt de regel, hoe langer je de rente vastzet, hoe “hoger” de rente. Ook maakt het verschil of de hypotheek met of zonder Nationale hypotheek Garantie wordt gesloten. Ook hier adviseren wij jou om te overleggen met jouw onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij, kan jou voorrekenen wat de financiële consequenties zijn van een renteverhoging of een renteverlaging.