Stimulering ECB valt tegen

Economen verwachtten afgelopen week donderdag dat de Europese Centrale Bank (ECB) de registers open zou trekken, door de rente te verlagen en meer geld in de Europese economie te pompen. Die stimulering kwam er, maar minder dan verwacht. Een belangrijke rente, de herfinancieringsrente, hield de ECB onveranderd op 0,05%, terwijl een daling naar 0,0% verwacht was. De rente die banken moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen, ging wel omlaag van -0,2% naar -0,3%. Als een bank geld bij de ECB onderbrengt, moet hij dus betalen in plaats van dat hij rente ontvangt. De bedoeling is dat dit banken stimuleert om meer geld uit te lenen aan particulieren en bedrijven. Beleggers hadden verder verwacht dat de ECB meer dan de huidige € 60 miljard aan obligaties per maand zou gaan opkopen. Ook dat gebeurde niet, wel is de periode om obligaties op te kopen verlengd met 6 maanden tot maart 2017. Al met al lijkt het erop dat het bestuur van de ECB erg verdeeld is over de te nemen maatregelen.

Beleggers waren zeer teleurgesteld. De beurzen gingen omlaag en de kapitaalmarktrente ging behoorlijk omhoog. Economen verwachten dat volgende week de centrale bank van de Verenigde Staten juist de tegengestelde beweging van Europa gaat maken, namelijk een verhoging van de rente. We zullen goed in de gaten houden of dit invloed heeft op de hypotheekrente. Afgelopen week gingen de gemiddelde NHG hypotheekrentes in ieder geval nog licht omlaag of bleven gelijk.

De Hypotheekshop Nieuws geeft een overzicht van de renteontwikkeling in de afgelopen weken. De verwachtingen die beschreven staan zijn altijd indicatief, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.