Het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen week fors toegenomen. Dat lijkt de aanzet te zijn voor de traditionele eindejaarsdrukte. Als je nog een offerte in 2015 wilt hebben dan moet je snel naar je hypotheekadviseur gaan. De deadlines die de geldverstrekkers hanteren, zijn in sommige gevallen al half december.Waarom decemberdrukte?In december is het altijd extra druk met hypotheekaanvragen. Mogelijke reden is dat wie in december nog zijn woning koopt en passeert bij de notaris, de financieringskosten nog over dat jaar mag aftrekken. Maar veel belangrijker is waarschijnlijk dat per 1 januari van een nieuw jaar vaak nieuwe wetten en regelingen ingaan of eindigen. Zo was er bijvoorbeeld eind 2012 een enorme piek in hypotheekaanvragen, omdat vanaf 1 januari 2013 de hypotheekrente alleen nog bij nieuwe annuïteitenhypotheken of lineaire hypotheken aftrekbaar is. Eind vorig jaar steeg het aantal aanvragen onder meer omdat de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling afliep.

Vergelijking 2015 en 2016

Een andere belangrijke reden is dat op 1 januari de regels voor de maximale hypotheek worden aangepast. De afgelopen jaren betekende dit dat huishoudens volgens de normen van december vaak meer, en soms zelfs fors meer konden lenen, dan volgens de normen van het nieuwe jaar. Dit jaar zien we een wisselend beeld. Sommige huishoudens kunnen juist meer lenen in 2016 dan in 2015 en anderen juist weer minder.

Je kunt een berekening maken van de maximale hypotheek volgens de regels van 2016 en die vergelijken met nu, 2015. In de berekening wordt ook meegenomen dat vanaf 1 januari maximaal 102% van de woningwaarde mag worden geleend en je dus meer eigen geld moet meenemen. Nu is dat nog 103%.

De Hypotheekshop-adviseur kan een berekening op maat voor je maken. Waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met wat de geldverstrekker je maximaal wil lenen, maar vooral hoe hoog de hypotheek kan zijn op basis van wat jij maximaal aan hypotheeklasten wilt uitgeven.