Je inkomsten en uitgaven in kaart brengen is een belangrijke stap voordat je een huis gaat kopen. Met dit financieel inzicht kun je veel beter bepalen hoeveel financiële ruimte je hebt voor je hypotheek. En ook niet onbelangrijk: hoeveel geld blijft er over voor andere zaken? Kun je bijvoorbeeld nog voldoende sparen voor andere doelen die je hebt, zoals bijvoorbeeld de vakantie of voor een nieuwe auto? Uit onderzoek van Nibud blijkt dat steeds meer mensen problemen hebben met het betalen van de vaste lasten.

Grip houden

Woon je eenmaal in je nieuwe huis, dan is het nog steeds belangrijk om zicht te blijven houden op inkomsten en uitgaven. Zo houd je namelijk grip op je financiën. Je signaleert eerder of er mogelijk betalingsproblemen kunnen gaan ontstaan, waardoor je sneller actie kunt ondernemen om dit te voorkomen. Hoe later je de problemen signaleert, hoe moeilijker het vaak  is om een oplossing te vinden. Op onze site kun je een budgetteringsformulier downloaden.

Meer zicht

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat consumenten de afgelopen tien jaar vaker per week hun banksaldo controleren en meer mensen hun uitgaven bijhouden. Beiden zijn eenvoudige maar goede manieren om overzicht te houden.

De uitkomsten

Elke drie jaar onderzoekt het Nibud hoe Nederlanders met hun geld omgaan en hun geldzaken organiseren. Enkele uitkomsten uit dit onderzoek:

  • 45% van Nederlandse huishoudens heeft moeite met rondkomen.
  • 76% van de Nederlanders bekijkt het banksaldo wekelijks, waarschijnlijk mede dankzij de apps.
  • 55% houdt minimaal één keer per jaar de uitgaven bij wat het huishouden uitgeeft. In 2012 was dat 44%.
  • 82% bekijkt voor een grote aankoop of ze die ook daadwerkelijk kunnen betalen.
  • 18% koopt wel eens iets waar ze geen geld voor hebben.
  • 37% van de huishoudens heeft in de afgelopen 12 maanden een betalingsachterstand gehad. In 2012 was dat 40%.

Grotere oorzaken

Hoewel het percentage huishoudens dat een betalingsachterstand had de afgelopen drie jaar afgenomen is, geeft Nibud aan dat de oorzaken ernstiger zijn geworden.  In 2012 was de belangrijkste oorzaak van een betalingsachterstand nalatigheid, terwijl de oorzaak nu vooral is dat huishoudens noodzakelijke uitgaven moeilijker meer kunnen betalen. De top 3 van oorzaken voor de betalingsachterstanden in 2015:

1)      te hoge vaste lasten

2)      inkomensdaling

3)      te hoge zorgkosten

Natuurlijk kun je altijd een beroep doen op je Hypotheekshop-adviseur als je betalingsachterstanden verwacht. Probeer dat wel ruim van te voren te doen, als dat mogelijk is, zodat jullie zo snel mogelijk een oplossing kunnen vinden.