HYPOTHEEK IN
ETTEN-LEUR

Markt 19
4875CB Etten-Leur
T: (076) 504 72 54
E: ettenleur1690@hypotheekshop.nl

>Routebeschrijving

      OPENINGSTIJDEN

Maandag 09:00 – 22:00
Dinsdag 09:00 – 22:00
Woensdag 09:00 – 22:00
Donderdag 09:00 – 22:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

FAQ

Lees onderstaande veelgestelde vragen om je vragen te helpen beantwoorden. Als je vraag er niet bij staat, kun je gebruik maken van het contactformulier om je vraag in te dienen.

Wat is de actuele hypotheekrente?

Als je een hypotheek hebt betaal je per maand rente aan de hypotheekaanbieder. De hoogte van de rente verschilt per aanbieder. Bij het afsluiten van een hypotheek bekijk je welke aanbieder de beste rente en de voor jou beste voorwaarden hanteert. De hoogte van de rente kan dagelijks wijzigen. Verder is de rente afhankelijk van een aantal andere factoren namelijk:

 • De hypotheekvorm
 • De hoogte van de hypotheek
 • De rentevastperiode
Wat is oversluiten van een hypotheek?

Bij oversluiten sluit je een hele nieuwe hypotheek af bij een andere hypotheekverstrekker. Met deze hypotheek los je de oude hypotheek af.

Wanneer is oversluiten gunstig?

Of oversluiten interessant hangt af van jouw persoonlijke situatie en jouw persoonlijke wensen. Oversluiten kan grofweg in de volgende gevallen interessant zijn:

 1. De nieuwe hypotheek kent een lagere rente en/of betere overige voorwaarden dan je huidige hypotheek.
 2.  Jouw situatie is veranderd, waardoor er andere prioriteiten gelden voor een hypotheekkeuze.

Denk hierbij aan:

 • Gezinsuitbreiding
 • Ander werk
 • Een nieuwe pensioenregeling
Wat zijn de kosten bij oversluiten van de hypotheek?

Wil je je hypotheek oversluiten? Dan krijg je te maken met diverse oversluitkosten.

 • boeterente bij de “oude “hypotheekverstrekker
 • taxatiekosten
 • notariskosten
 • kosten voor Nationale Hypotheek Garantie
 • advieskosten

Wil jij weten of oversluiten voor jou de juiste keuze is? Laat je dan voorlichten door één van onze adviseurs.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de bank of hypotheekverstrekker er zeker van dat het totale hypotheekbedrag terugbetaald wordt. Stel je kunt je hypotheeklasten niet meer betalen, of de woning dient te worden verkocht als gevolg van echtscheiding, overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Dan kan de bank in het uiterste geval jouw huis verkopen.

De kans is aanwezig dat je huis minder opbrengt dan het bedrag dat je geleend hebt. Op die manier ontstaat er een schuld.
Hiervoor staat NHG garant voor de gehele schuld. Zij zorgen ervoor dat de gehele hypotheekschuld wordt afbetaald aan de bank.
Hierdoor is er geen schuld meer bij de bank, maar bij de NHG. De schuld wordt dan bij NHG afgelost met een betalingsregeling.
En in sommige omstandigheden kan de schuld worden kwijtgescholden.

Wat is de maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ?

Meestal kun je een groot gedeelte van de koopsom inclusief bijkomende kosten financieren met NHG. Verder is het zo dat banken kijken naar de risico’s van de hypotheek. Een hypotheek met NHG levert voor de bank veel minder risico op dan een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie. Dat betekent dat de rente op een hypotheek met Nationale hypotheek Garantie zomaar 0,6% lager kan zijn dan een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie. De maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie bedraag € 245,000,- (2016).

Wat is budgetteren?

Sluit je een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie? Dan zou je er van uit kunnen gaan dat je een verantwoorde hypothecaire geldlening hebt afgesloten. In de standaard situaties houd je dan voldoende bestedingsruimte over voor andere uitgaven. Maar wat nu als je niet onder de standaard normen valt. Dan is het verstandig om een budgetteringsformulier in te vullen. Hierin soms je al je maandelijkse inkomsten en uitgaven op. Zo blijkt onder aan de streep of je jouw ideale hypotheek ook kunt betalen.

Welke rentevaste periode kan ik het beste kiezen?

De keuze voor een bepaalde rentevaste periode hangt van veel factoren af. Is de rente nu laag of juist hoog, heeft de bank van jouw keuze een verhuisregeling of niet, wat verwacht je dat je inkomen gaat doen de komende jaren. Allemaal vragen die je je kunt stellen met betrekking tot de keuze van jouw rentevaste periode. Laat je informeren door één van onze hypotheekadviseurs.

Korte of lange rentevaste periode?

Over het algemeen is het zo dat, hoe langer de rente vaststaat, hoe hoger het rentepercentage. Je kunt kiezen variabele rente (op maandbasis) tot 30 jaar rentevast. De keuze is afhankelijk van jouw wensen. De afweging tussen een korte of lange rentevaste periode heeft te maken met het risico dat je wilt en kunt lopen. Bij een korte rentevast periode betaal je in eerste instantie minder, maar je loopt het risico dat je bij rentestijging teveel gaat betalen. Bij een lange rente betaal je wellicht in eerste instantie meer, maar je weet wel precies wat je voor de komende jaren gaat betalen.

Waar maak ik een rentevergelijking?

Op onze site kan je een rentevergelijking maken. Kijk even op de homepage onder Volledig renteoverzicht.

Hoe kies ik de beste hypotheek van de juiste aanbieder?

De juiste hypotheek voor jou is een hypotheek die bij jou past. Dat is inderdaad een in kopper. Stel een lijst (met de hypotheekadviseur) samen met de belangrijkste voorwaarden waaraan jouw hypotheek dient te voldoen. Selecteer het de geldverstrekkers die aan jouw lijstje voldoen. Daarna kijk wat voor goede voorwaarde zij nog meer voeren en vergelijk de rente. Daarna maak je je keuze.
De grootste fout die men maakt is om eerst naar de rente te kijken en dan pas naar de voorwaarden. Om op de omschreven wijze te werken, voorkomt teleurstellingen.

Wat zijn de belangrijkste algemene hypotheekvoorwaarden?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend. Bij het afsluiten van een hypotheek let men meestal op de rente. Maar, naast de rente spelen ook de voorwaarden van de hypotheekverstrekker een belangrijke rol. De meest belangrijke vragen bij het afsluiten van een hypotheek kunnen zijn:

 • Hoeveel mag ik boetevrij aflossen
 • Welke rentemogelijkheden zijn er
 • Mag ik rentemiddelen
 • Mag ik mijn hypotheek verhogen in de toekomst, bijvoorbeeld voor een verbouwing
 • Is de verhuisregeling van toepassing
 • Gelden er speciale voorwaarden voor nieuwbouw.
Hoeveel mag ik boetevrij aflossen?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je bij de meeste hypotheekverstrekkers en banken, boetevrij aflossen bij een renteherziening op de renteherzieningsdatum.

Bij verkoop van de woning kan bij de meeste hypotheekverstrekkers de hypotheek ook boetevrij worden afgelost. Daarnaast worden vaak afwijkende voorwaarden gehanteerd. Let op de volgende aspecten:

 • Hoeveel mag er jaarlijks extra boetevrij worden afgelost?
 • Wat is het minimum bedrag van een extra aflossing?
 • Moet een extra aflossing worden aangekondigd en zoja, hoelang van te voren.
 • Hoe wordt een boeterente berekend?
 • Vervalt de top opslag automatisch?
Welke rentefaciliteiten zijn er?

Hypotheekverstrekkers en banken kennen veel soorten rentes. Deze kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de hypotheeklasten in de toekomst. Let op de volgende aspecten:

 • Is een instaprente mogelijk, en geldt die ook bij verlenging van de rentevaste periode?
 • Krijg je bericht van een rentestijging.
 • Welke keuzemogelijkheden worden geboden ten aanzien van rentevormen?
 • Hoe lang heb je bedenktijd om de rente wel of niet te verlengen en vast te zetten?
 • Welke boetebepaling wordt gebruikt bij tussentijds wijzigen van de rentevaste periode?
Wat is een verhuisregeling?

De verhuisregeling is één van de hypotheekvoorwaarden die voor jou van belang kan zijn. De gemiddelde Nederlander verhuisd om de 7 jaar. Indien jij bij het afsluiten van jouw hypotheek gekozen hebt voor een bepaalde hypotheek is het wel zo prettig als deze kan meeverhuizen naar de volgende woning. Zeker als de rente bij de overstap naar de volgende woning hoger is dat jouw huidige hypotheek. Met de goede verhuisregeling kunnen zowel de hypotheekvoorwaarden als de hypotheekrente worden meeverhuisd naar een volgende woning.

Let op: meestal geldt er wel een maximale periode van 6 maanden.

Mag je je hypotheekbedrag verhogen?

Verwacht je in de toekomst geld nodig te hebben om jouw huis te verbouwen? Dan biedt het verhogen van de hypotheek de mogelijke oplossing. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je bij de meeste geldverstrekkers en banken kiezen voor een hogere hypothecaire inschrijving dan de hypotheek die je bij aanvang opneemt. Als je de hypotheek wilt verhogen, hoef je hiervoor niet meer naar de notaris wat je weer kosten bespaart. De volgende zaken zijn hierbij van belang:

 • Wat is de minimale opname?
 • Wat zijn de kosten hiervan
 • Wat is de maximale tweede hypotheek?
 • Geldt een renteopslag voor een tweede hypotheek?
Waar moet ik op letten bij een nieuwbouwwoning?

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan gelden er vaak speciale rentetarieven en hypotheekvoorwaarden. Een belangrijk punt is de geldigheidsduur van de offerte. Verder is het belangrijk om te weten wat de rentevergoeding is op het bouwdepot. Bij de meeste banken is de rentevergoeding op het bouwdepot gelijk aan de hypotheekrente. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die er een korting op toepassen. De belangrijkste voorwaarden bij nieuwbouw zijn:

 • Gelden er speciale nieuwbouwtarieven?
 • Wat is de rentevergoeding op het bouwdepot?
 • Wat is de geldigheidstermijn offerte?
 • Hoelang geldt het bouwdepot?
 • Wordt er bouwrente berekent?
Wat is een verhuisregeling?

De verhuisregeling is één van de hypotheekvoorwaarden die voor jou van belang kan zijn. De gemiddelde Nederlander verhuisd om de 7 jaar. Indien jij bij het afsluiten van jouw hypotheek gekozen hebt voor een bepaalde hypotheek is het wel zo prettig als deze kan meeverhuizen naar de volgende woning. Zeker als de rente bij de overstap naar de volgende woning hoger is dat jouw huidige hypotheek. Met de goede verhuisregeling kunnen zowel de hypotheekvoorwaarden als de hypotheekrente worden meeverhuisd naar een volgende woning.

Let op: meestal geldt er wel een maximale periode van 6 maanden.

Welke financieringskosten zijn aftrekbaar?
 • Taxatiekosten
 • Advieskosten hypotheek
 • Opstellen hypotheekakte door notaris
 • Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie
 • Kosten voor eventueel verlengen hypotheekofferte
 • Boeterente
 • Notariskosten met betrekking tot de hypotheekakte
 • Welke kosten zijn niet aftrekbaar?
 • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning
 • Overdrachtsbelasting
 • Notariskosten met betrekking tot de koopakte
 • Kosten van onderhoud en verbouwing
 • Bouwrente voor het afsluiten van de voorlopige koopakte
Taxatiekosten

Veel hypotheekverstrekkers vragen een taxatie van je nieuwe woning, voordat je een hypotheek kunt afsluiten. Vaak is taxatie zelfs verplicht, bijvoorbeeld wanneer je een bestaande woning koopt of een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten. De tarieven van een taxatie zijn soms onderhandelbaar en liggen tussen EUR 250,- en EUR 500,-. De kosten worden berekend over de getaxeerde waarde van de woning (meestal de vrije verkoopwaarde).

Wat zijn advieskosten?

Voor het afsluiten van een hypotheek betaal je de hypotheekadviseur voor het advies. Dit is een uurtarief of een vast tarief welke je van tevoren hebt afgesproken. Je kunt tot een bedrag van 1,5% van je hypotheeksom aftrekken, maximaal 3630 euro per persoon.

Wat is boeterente?

Als je je hypotheek gaat oversluiten, dan kan de huidige hypotheekverstrekker je boeterente in rekening brengen. Dit doet de hypotheekverstrekker bank wanneer de rente van je huidige hypotheek hoger is dan de rente op het moment van oversluiten van je hypotheek. De boeterente wordt meestal berekend door het verschil te nemen van deze twee rentes en dit te berekenen over de resterende looptijd.

Moet ik eigen geld inbrengen als ik een huis koop?

Vanaf 1 januari 2016 bedraagt de maximale hypotheek 102% van de getaxeerde marktwaarde van het huis. Dit percentage wordt de komende jaren afgebouwd naar 0%. Dat betekent dat u in 2018 de kosten kopen volledig zelf dient te bekostigen. Voor 2016 kunt u de Kosten Koper tot maximaal 2% meefinancieren.

Kan ik een hypotheek afsluiten als ik nog een studieschuld heb?

De invloed van een studieschild op de hypotheek is kleiner dan dat veelal wordt aangenomen. Er wordt gekeken naar het bedrag wat je eerder hebt geleend. Er wordt er daarna van uit gegaan dat je 0,75% van de studieschuld per maand terugbetaalt aan het DUO. Heb je voldoende eigen middelen of krijg je schenking, dan is het wellicht een goed idee om eerst de studieschuld af te lossen en daarna een woning te kopen.

Waar wordt op gelet bij het afsluiten van een hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek kijken we onder andere naar:

 • jouw inkomen
 • of jouw maandlasten betaalbaar zijn
 • de lopende schulden of leningen
 • de waarde van jouw huis
 • de waarde van het huis dat jij wilt kopen

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

Bel ons op!
(076) 504 72 54

”Een hypotheekadvies moet bij je passen. Het gaat niet alleen om de laagste rente, maar om het gehele advies.”

Pedro Oosterhoek
Erkend Hypothecair Planner